MI AZ nZVI?

nanoscale Zero-Valent Iron

Az in-situ kémiai redukciót elemi vas (Fe0 – nulla vegyértékű) rendkívül apró, nano-léptékű szemcseméretű szuszpenziójával (nZVI szol) végzik, innen ered az anyag rövidített angolszász (nemzetközi) elnevezése: nZVI (nanoscale Zero-Valent Iron). A transzmissziós elektonmikroszkópi felvételek és a szemcseméret eloszlás szemlélteti a szemcsék nano-léptékű mérettartományát (1-5 nm).

A nano szemcseméretnek köszönhetően az elemi vas szemcsék akadálytalanul, gyakorlatilag a vízmolekulákkal együtt mozognak a pórustérben, lehetővé téve az in-situ bejuttatást.

nZVI TEM (transmission electron microscopy)

Az nZVI TEM (transzmissziós elektronmikroszkópi) felvétele

SZEMCSEMÉRET ELOSZLÁS

1 – 1,5 nm 9%
1,5 -2 nm 13%
2 – 2,5 nm 20%
2,5 – 3 nm 40%
3 – 3,5 nm 12%
3,5 – 4 nm 3%
4 – 4,5 nm 3%

Az nZV előállítása

Az nZVI-t szervetlen Fe-vegyületek redukálásával állítjuk elő.

Mivel erőteljes kémiai reakcióról van szó és a használt vegyületeket a helyszínen, kristályos állapotból kell feloldani, az nZVI előállítását egy egyedi mobil gyártóberendezésben végezzük, mely rozsdamentes nyomásálló reakciótartályokból, hidraulikus (szikramentes) keverőmotorokból, valamint elektronikusan szabályozott átfejtő- és kitárazó rendszerből épül fel.

A gyártóberendezés mobil, azaz nehézutánfutóra szerelt, szükség esetén saját energiaellátással (háromfázisú aggregátor) rendelkezik.

A gyártás során minimális mennyiségű hidrogéngáz keletkezik, emiatt nitrogéngáz-párna alatt történnek a reakciók a tartályokban. A tartályok biztonsági lefúvató rendszerrel vannak ellátva.

Mobile nZVI production equipment

Mobil nZVI gyártó berendezés

A berendezés üzemeltetése – az automatizálható üzemmenet ellenére – nagyfokú felkészültséget és gyakorlatot kíván, csak az erre képesített, az Auro-Science Kft. által kiképzett személyzet kezelheti.

SZABÁLYOZÓ RENDSZER

A szabályzó rendszer érintőképernyős kezelőfelülete (OP1)

Control system touch screen user interface (OP1)